De passie voor het fietsen zit er bij zoon Christiaan al van jongs af aan in. In de vrije weekenden van zijn vader fietste hij op jonge leeftijd samen met vader Koos, oncoloog in het Radboudumc, over het kopje van Bloemendaal en door de Kennemerduinen.. Nu pakken vader en zoon het samen fietsen weer op en trotseren ‘de Nederlandse Alp d’Huzes’: de fietsuitdaging Zeven voor Leven.

Christiaan en Koos van der Hoeven doen op 26 mei 2019 mee aan de nieuwe fietsuitdaging van Nederland. Daarmee fietsen ze niet alleen de zeven heuvelen bij Berg en Dal, maar ze halen ook geld op voor Stichting Kanker Zien. Deze stichting heeft als doel om kanker in een eerder stadium te kunnen diagnosticeren en tumoren gerichter te kunnen behandelen. Hierdoor wordt de overlevingskans vergroot en zal de kwaliteit van leven na behandeling beter worden. De opbrengst van deze eerste editie zal naar het Radboud Oncologie Fonds gaan: het fonds dat onderzoek naar kanker in het Radboudumc financiert.

Oude racefiets afgestoft  
Vader Koos heeft voor de gelegenheid zijn oude racefiets afgestoft. “Ik heb tijdens de proloog van Zeven voor Leven veel opmerkingen gehad over mijn oude Gazelle racefiets. Volgens de andere rijders die allemaal op vrij nieuwe racefietsen rijden, klopte er niet zo veel aan mijn oude Gazelle,” grapt de oncoloog. Zelf geeft hij aan dat fietsen niet echt zijn sport is. Koos: “Ik loop zelf hard, één keer in de week ongeveer 15 km. Ik doe mee, omdat het leuk is om dit met mijn zoon te doen en omdat het voor een mooi doel is. Het mooie gebied rond Berg en Dal en Groesbeek is natuurlijk ook heel fijn om doorheen te rijden. Met het fietsen zelf heb ik niet zoveel, daar is Christiaan meer van. Zelf heb ik mij dan ook voor drie rondes opgegeven: Christiaan voor vijf, misschien worden het er wel zeven.”

Hier al mooi genoeg
Christiaan, werkzaam bij BMW in de Service en Aftersale,  fietst graag in Europa. “Hier in de buurt zijn al heel mooie gebieden te vinden. Daarvoor hoef je niet ver te reizen. In Europa zijn bijvoorbeeld heel mooie bergpassen. De Alpen zijn echt schitterend om maar een voorbeeld te noemen. Hij noemt het ‘dichtbij huis zijn’ ook als groot voordeel van dit evenement in vergelijking met Alp d’Huzes: “Mensen zien soms toch op tegen zo’n reis en de onderneming zelf. Als je dan voor dezelfde hoogtemeters in Nederland een soortgelijk evenement kunt gaan fietsen, dan is dat natuurlijk ideaal als je niet zover wilt reizen. En bijkomend voordeel is dat je bij Zeven voor Leven niet een bepaald sponsorbedrag hoeft op te halen waardoor ‘het jongere broertje van de Alp d’Huzes’ niet zo’n onbereikbaar doel lijkt. De sponsoring gaat ons wel lukken.”

Mountainbike of racefiets?

Hoewel Christiaan graag fietst op zowel de racefiets als de mountainbike, twijfelt hij wel wat hij het fijnste vindt:  “Dat is een lastige keuze. Voor de snelheid en de afstanden pak ik natuurlijk de racefiets, maar als ik de omgeving goed in mij op wil nemen en wil genieten van alles wat naast het fietsen gebeurt, dan vind ik de mountainbike toch geschikter. Ik doe ieder jaar met vrienden een mountainbike-vakantie. Zo heb ik een keer offroad de Mont Ventoux opgereden en meerdere keren offroad gefietst in Frankrijk en Duitsland. Met de racefiets heb ik zowel binnen als buiten Nederland mijn kilometers gemaakt, in Oostenrijk bijvoorbeeld. De Mont Ventoux heb ik ook met racefiets beklommen.”

Route verkennen
Junior en senior gaan goed voorbereid naar het fietsevenement: “De voorbereidingen zijn inmiddels begonnen. We gaan de route verkennen,” vertelt Christiaan. Vader Koos: “Natuurlijk heb ik dat met de proloog in oktober al gedaan, maar het is leuk om dit nu ook met mijn zoon te doen.” Christiaan vervolgt: “Het plan is om de komende weken veel kilometers te fietsen en tourtochten met mijn vader te maken.  Koos: “Ooh.” Christiaan: “Ja, dat wist jij nog niet, maar dat gaan we gewoon doen.”  

Snelheid
Wielrenners mogen tijdens Zeven voor Leven niet harder dan 40 kilometer per uur. “Ik snap dat heel goed. Amateurwielrenners die hard fietsen, hebben vaak last van tunnelvisie en letten nauwelijks op hun omgeving. Dat is niet ideaal voor zo’n evenement als dit. Je wilt geen gewonden riskeren,” legt Christiaan uit. Koos vult aan: “Qua snelheid zal het tussen mij en mijn zoon ook wel verschillen: we starten wel op hetzelfde moment, maar we zullen elkaar onderweg wel tegenkomen als Christiaan mij op een ronde zet vermoed ik.”

 

Wil jij, een vriend of vriendin, een familielid of collega ook  deelnemen aan het fietsevenement Zeven voor Leven op zondag 26 mei 2019? Meld je dan nu aan via de volgende link: https://www.zevenvoorleven.nl/inschrijven