Met Tim de Vries heeft Zeven voor Leven een inspirerende ambassadeur aan het evenement te koppelen. Om hem een beetje beter te leren kennen sprak bestuurslid Stijn Nooteboom met hem over zijn doelen voor het komende jaar en waarom hij zich wilt inzetten voor Zeven voor Leven. Ook zo benieuwd naar Tim zijn motivatie lees dan snel verder.

 

Stijn: Hallo Tim, dank dat je de tijd hebt genomen voor dit interview. Ondertussen ben je binnen de wereld van het handbiken een grote bekende. Zo heb je meerdere Nederlandse titels op je naam staan en ben je tweevoudig wereldkampioen handbiken, maar voor het grote publiek ben je misschien nog een onbekende. Zou je iets over jezelf kunnen vertellen? 

Tim: Nou dan weet je al veel over mij :-)

Het handbiken is voor mij mijn beroep en daar geniet ik nog altijd van. Nadat ik in 1997 een trampoline ongeluk heb gehad en daarmee mijn linker knie en onderbeen verloor, was ik aangewezen op Paralympische sport. Ik trouwde met mijn geliefde Maaike en kreeg 3 prachtige kinderen. Janna, Froukje en Jens. Parttime rijdt ik ook nog op het openbaar vervoer bij Connexxion Zaandam. Alle bovengenoemde steunen mij waanzinnig in mijn road to succes. Inmiddels ben ik heel wat ervaringen rijker en heb ik deelgenomen aan de Paralympische  Spelen in Rio de Janeiro. Inmiddels mag ik me ook regerend 2-voudig wereldkampioen noemen. 

Stijn: Zeven voor Leven is de nieuwe fietsuitdaging van Nederland voor onderzoek naar kanker en gaat komend voorjaar voor het eerst plaatsvinden. Wat is de reden dat je ambassadeur bent geworden van dit evenement?

Tim: De ziekte kanker is een vreselijke ziekte waar nog veel onbekend over is. Onderzoek is dus meer dan noodzakelijk. Daarnaast geldt ook dat des de eerder een tumor kan worden ontdekt des de groter de kans is dat het kan worden genezen. Helaas heb ik zoals vele met mij negatieve ervaring gehad met de ziekte. Ik ben onder andere mijn opa’s er aan verloren en is mijn moeder afgelopen jaar ook helaas getroffen! Gelukkig is zij nu schoon verklaard🙏

Stijn: Het parcours leidt de deelnemers over de heuvels rondom Berg en Dal. Uitschieters zijn natuurlijk de Oude Holleweg (max 14 %) en de Van der Veurweg (max 11%). Heb je deze klimmetjes wel eens bedwongen en wat vind je van Berg en Dal als fietsgebied?

Tim: Eerlijk gezegd heb ik het parcour nog niet gereden maar dat gaat zeker nog voor 26 mei gebeuren. De percentages heb ik gelukkig wel ervaring mee en hoordregel is dan uiteraard zorgen dat je zo licht mogelijk bent en zorgen dat je een goed bergverzet hebt gemonteerd. Al met al heb ik zeer positieve berichten gehoord over het fietsgebied. Dus dat zit wel goed. 

Stijn: Het fietsen van het parcours met een handbike gaat ongetwijfeld zwaar worden. Naast jou zijn er vast ook andere handbikers die de uitdaging aan willen gaan. Heb jij nog tips voor hen?

Tim: Boven heb ik de belangrijkst aspecten al genoemd. Of je nou een handbiker bent of niet, het bedwingen zal sowieso zwaar worden. Oh nog één tip dan! Zorg ervoor dat je een goed cadans kan blijven draaien. Het is belangrijk om een goed ritme te hebben. Misschien helpt bepaalde muziek daarbij!

 Stijn: Volgens mij heb je een goede voorbereiding gedraaid en het seizoen staat op het punt van beginnen. Wat zijn jouw doelen voor de komende tijd en waar kan men jouw volgen?

Tim: Ja deze winter is bijzonder goed geweest qua training en dat geeft vertrouwen. Mij grootste doel is dan toch wel het WK in Emmen. Voor de eerste keer in eigen land. Ik ga daar proberen mijn wereldtitel op de weg te verdedigen en alles op alles zetten om mijn eerste WK-titel op de tijdrit te veroveren. 

Men kan alles terugvinden op mijn website en social media kanalen. 

www.handbikertim.nl 

Facebook: @handbiketimothy 

Instagram: @handbikertim

Twitter:handbiketimothy 

Stijn: Nog één laatste vraag. De eerste editie van Zeven voor Leven vindt plaats op 26 mei 2019. Ben jij er ook bij? 

Tim: JAAAA uiteraard. Als je ambassadeur bent moet je er ook bij zijn! Toch? 7 ronden zal ik rijden en ga ik ervoor om zoveel mogelijk geld op te halen! 

 

Foto: Paul Raats