Waarom het zien van kanker zo belangrijk is! Interview met prof. Jelle Barentsz

Deelnemers aan Zeven voor Leven fietsen op het pittige parcours dwars door het heuvelachtige Berg en Dal zo veel mogelijk geld bij elkaar voor de stichting Kanker Zien. Een stichting die zich inzet voor het eerder opsporen van kanker. De eerste twee jaar gaan de opbrengsten van Zeven voor Leven naar het Radboud Oncologiefonds, en met name naar de projecten van de afdeling Radiologie Nucleaire Geneeskunde en Anatomie, die wereldwijd één van de voorlopers zijn in het gerichter ‘zien’ van kanker. Wat betekent nu precies dit kanker zien en waarom is dit zo belangrijk? Wij vroegen het aan professor Jelle Barentsz.

Kunt u in het kort vertellen wie u bent en wat je doet?

Ik ben Jelle Barentsz, radioloog, en ik vecht tegen kanker met behulp van beelden. Die laten zien waar de kanker zit, hoe agressief die is, en hoe ver die zich uitbreidt. Met name richt ik me op het beter zien van prostaatkanker.

Wat betekent kanker zien?

Dat betekent, dat de patiënt weet waar hij tegen vecht, en zijn behandelaar weet hoe hij die het beste kan bestrijden.

Waarom is het eerder zien van kanker zo belangrijk?

Als je kanker eerder en beter ziet, kan je een gepersonaliseerde behandeling geven met minste bijwerkingen en de grootste kans op genezing.

Hoeveel geld is hiervoor nodig en waarom zijn evenementen als Zeven voor Leven zo belangrijk?

Om de kanker beter te ‘zien’ en beter te leren kennen is veel wetenschappelijk onderzoek nodig. Dit kost heel veel geld. Hoe meer geld we hebben, des te beter we kanker kunnen ‘zien’ en daarmee kunnen aanvallen. Zo heeft bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek ertoe geleid, dat de richtlijn prostaatkanker onlangs is veranderd. Dat betekent voor man met verdenking op prostaatkanker in plaats van ‘blind’ nu met een ‘precisie-telescoop’ (MRI) geprikt te worden: “minder naalden met meer resultaat”.

Wilt u nog iets meegeven aan de deelnemers van Zeven voor Leven?

Ik weet uit ervaring dat de 7-heuvelen pittig zijn om op te fietsen, en dat je benen snel verzuren. Maar ‘opgeven is geen optie’, dat geldt ook voor de patiënt met kanker waar u voor fietst! Schrijf je nu in voor de vierde editie.